Podsumowanie X ed. GISday w Bydgoszczy

Data publikacji: 30.11.2023

Oficjalnego otwarcia Obchodów Światowego Dnia GIS dokonała Dyrektor Zespołu Szkół Budowlanych mgr inż. Magdalena Popielewska, natomiast całą uroczystość prowadziła koordynatorka wydarzenia mgr inż. Emilia Ciechowicz, nauczycielka przedmiotów geodezyjnych w ZSB w Bydgoszczy.

mgr inż. Magdalena Popielewska,
Dyrektor ZSB w Bydgoszczy,
Gospodarz wydarzenia X ed. GISday w Bydgoszczy

mgr inż. Emilia Ciechowicz
Nauczycielka przedmiotów geodezyjnych ZSB w Bydgoszczy
Koordynator X ed. wydarzenia GISday w Bydgoszczy

Pierwszego dnia uczestnicy wydarzenia wysłuchali prezentacji zaproszonych prelegentów, którzy na co dzień wykorzystują GIS w swojej pracy zawodowej.

Pierwszą prelekcję poprowadził mgr inż. Filip Szramkowski „Usługi Geodezyjne F. Szramkowski” przybliżając młodzieży tematykę „Podziałów i ewidencji gruntów”.

mgr inż. Filip Szramkowski „Usługi Geodezyjne F. Szramkowski”

Kolejne wystąpienie podjął mgr inż. Radosław Frączek, przedstawiciel firmy GEOFIZYKA z Torunia, a temat jego wystąpienia obejmował „GIS w akwizycji polowych prac sejsmicznych”.

mgr inż. Radosław Frączek Inżynier d/s GIS w Geofizyka Toruń

mgr inż. Radosław Frączek Inżynier d/s GIS w Geofizyka Toruń.

Dzięki przedstawicielom 6SOG w Toruniu kolejna część wydarzenia miała charakter pokazów i warsztatów, gdzie młodzież mogła spróbować swoich umiejętności przy pracy z odbiornikiem GPS. Pan ppor. Mateusz Włodarczyk omówił zakres „Roli i zadań służby geoprzestrzennej w SZRP”, a następnie wraz z panem sierż. Karolem Malinowskim przeprowadzili „Warsztaty praktyczne z pomiarów RTK” przy użyciu GPS-ów.

Warsztaty prowadzone przez przedstawicieli 6SOG w Toruniu
ppor. Mateusz Włodarczyk sierż. Karol Malinowski i uczniowie ZSB

ppor. Mateusz Włodarczyk 6SOG w Toruniu

Kujawsko – Pomorski Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego mgr inż. Robert Cieszyński zaprezentował zasady „Кoordynacji elektronicznie projektowanych SUT w aktualizacji GESUT”.

mgr inż. Robert Cieszyński K-PWINGIK

Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego mgr inż Sebastian Bała przedstawił cechy charakteryzujące i różniące tematykę „Rozgraniczenie, a wznowienie punktów granicznych”.

mgr inż. Sebastian Bała MWINGIK

Na zakończenie pierwszego dnia wydarzenia ogłoszone zostały wyniki konkursu „Kreatorzy przestrzeni” organizowanego w ramach corocznego świętowania GISday w Bydgoszczy. Pierwsze miejsce zajął Piotr K z klasy 2G, który otrzymał puchar Prezydenta Bydgoszczy i nagrodą główną, którą był zestaw niwelacyjny ufundowany przez firmę Geoline z Torunia, drugie miejsce zajął Szymon R z klasy 3G, otrzymał puchar Prezydenta Bydgoszczy oraz ufundowany przez firmy Xarall i Softline plus z Wrocławia TakCopter (dron na gąsienicach) z możliwością lotów i przejazdów, dron wyposażony jest w kamerę i gogle VR. Kacper D, uczeń klasy 3G zajął 3 miejsce i otrzymał także puchar Prezydenta Bydgoszczy oraz słuchawki bezprzewodowe i powerbank, które ufundowała firma GeoLex z Bydgoszczy oraz GUGiK. Fundatorami pozostałych drobnych nagród niespodzianek dla uczestników były firmy i instytucje z całego kraju m.in. Geofizyka, GUGiK, Pentel, Esri Polska, yanosik.pl i inni.

Drugi dzień wydarzenia to bardzo zróżnicowane pokazy i warsztaty, które zostały dostosowane do poziomu zrozumienia tematyki GIS przez młodzież na poszczególnych poziomach w klasach geodezyjnych. Osoby uczestniczące tego dnia w wydarzeniu zgłębiały swoją wiedzę i rozszerzały umiejętności z zakresu wykorzystania m.in. oprogramowania Qgis i ArcGis.

Jako pierwszy odbył się pokaz dotyczący „Wykorzystania narzędzi GIS na potrzeby szacowania nieruchomości”, który poprowadziła mgr Agnieszka Graczyk, rzeczoznawca majątkowy z Torunia.

mgr Agnieszka Graczyk, rzeczoznawca majątkowy z Torunia

W ramach obsługi programu Qgis odbyły się warsztaty, które poprowadził dr inż. Adam Bujarkiewicz, pracownik naukowy Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Bydgoskiej.

Warsztaty pod kierunkiem Pana dr inż. Adama Bujarkiewicza

Warsztaty z „Analizy materiałów archiwalnych i sporządzanie sprawozdania technicznego w opracowaniach prawnych” poprowadził gościnnie mgr inż. Sebastian Bała, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego.

Warsztaty pod kierunkiem Pana mgr inż. Sebastiana Bały MWINGIK

Wybraną problematykę geodezyjną w procesie budowlanym” przedstawił młodzieży Kujawsko – Pomorski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego mgr inż. Robert Cieszyński.

mgr inż. Robert Cieszyński K-PWINGIK

Pani mgr inż. Dominika Binięda z firmy Esri Polska poprowadziła pokaz tematyczny „Myśl przestrzennie – wykorzystanie platformy ArcGis
w edukacji”.

mgr inż. Dominika Binięda Esri Polska

Zgodnie z tradycją kończąc Xed. GISday koordynatorka wydarzenia mgr inż. Emilia Ciechowicz podziękowała zaproszonym gościom za udział w tegorocznym wydarzeniu i zaprosiła na kolejne obchody jedenastej edycji tego przedsięwzięcia w przyszłym roku.

mgr inż. Sebastan Bała MWINGIK, ppor. Mateusz Włodarczyk 6SOG w Toruniu,
mgr inż. Emilia Ciechowicz Koordynatorka X ed. GISday,
sierż. Karol Malinowski, mgr inż. Robert Cieszyński K-PWINGIK

Celem wydarzenia było ukazanie roli nowoczesnych narzędzi informacji przestrzennej które znajdziemy zarówno w planowaniu inwestycji, wycenie nieruchomości czy także ćwiczeniach militarnych, ale także w smartfonach, których na co dzień używamy do ułatwienia sobie organizacji dnia bieżącego i nadchodzącego.

Wydarzenie kierowane było do młodzieży ZSB o kierunku geodezyjnym, uczniowie wzięli udział w zorganizowanych warsztatach, które przybliżyły, a wielu osobom także uświadomiły siłę informacji przestrzennej w naszym otoczeniu. Zainteresowanie warsztatami z Qgis było tak duże, że zaplanowano dodatkowe zajęcia w drugim semestrze 2023/24r., dla zainteresowanych osób, które się zgłosiły do udziału.

Wydarzenie promowało bogatą ofertę dydaktyczną ZSB, jak również prezentowało bogato wyposażone i dostosowane do kształcenia branżowego sale ćwiczeniowe i pracownie komputerowe, w których odbywały się warsztaty tematyczne. Konferencje i pokazy odbyły się w auli ZSB, co doskonale zaprezentowało zaplecze jakim szkoła dysponuje.