Podsumowanie seminarium naukowo-technicznego nt. Rola i odpowiedzialność uczestników procesu inwestycyjnego w zakresie inwentaryzacji geodezyjnej w budownictwie

Data publikacji: 01.10.2023

W dniu 27 września 2023 r. na  Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich odbyło się seminarium naukowo-techniczne nt. Rola i odpowiedzialność uczestników procesu inwestycyjnego w zakresie inwentaryzacji geodezyjnej w budownictwie.

Organizatorami seminarium byli:
Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Bydgoskiej,
Stowarzyszenie Geodetów Polskich Oddział w Bydgoszczy,
Kujawsko-Pomorska Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa.

Patronatem wydarzenie objęli:
Główny Geodeta Kraju – Pani Alicja Kulka,
Wojewoda Kujawsko-Pomorski – Pan Mikołaj Bogdanowicz,
Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Pan Piotr Całbecki,
Prezydent Miasta Bydgoszczy – Pan Rafał Bruski,
Rektor Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich – Pan prof. dr hab. inż. Marek Adamski.

Głównymi pomysłodawcami seminarium byli członkowie bydgoskiego oddziału Stowarzyszenia Geodetów Polskich. Przesłaniem seminarium było uświadomienie uczestników procesu budowlanego o roli prac geodezyjnych w procesie inwestycyjnym. Poruszane tematy w szczególności dotyczyły:
– ochrony znaków geodezyjnych – osnowa to podstawa wszelakich pomiarów, których zniszczenie komplikuje pracę geodety,
– mapy do celów projektowych jako kompletnego opracowania, zawierającego również wiarygodną informację o przebiegu granic, a nie wyłącznie bezkrytyczny przedruk z bazy EGiB,
– inwentaryzacji urządzeń podziemnych – uświadomienia wykonawców prac instalacyjnych o ważności jej wykonania przed zasypaniem,
– koordynacji usytuowania projektowanych sieci uzbrojenia, która zapobiega awariom, kolizjom i zapewnia bezpieczne prowadzenie prac ziemnych.

Uczestników seminarium przywitali Pani mgr inż. Renata Staszak – Przewodniczącą Kujawsko-Pomorskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa, Pan dr inż. Bolesław Krystowczyk – Prezes bydgoskiego oddziału Stowarzyszenia Geodetów Polskich oraz prof. dr hab. inż. Małgorzata Krajewska – Kierownika Katedry Geodezji, Gospodarki Przestrzennej i Nieruchomości Politechniki Bydgoskiej.

Renata Staszak

Bolesław Krystowczyk

Małgorzata Krajewska

Program seminarium obejmował dwie sesje wystąpień oraz panel dyskusyjny. Pierwszą sesję seminarium rozpoczęła Pani Agata Cieślińska – przedstawiciel Głównego Urzędu Geodezji i Kartografii prelekcją na temat „Rola danych państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego w prawidłowym funkcjonowaniu Państwa”. Następnie Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego – Pan Robert Cieszyński przedstawił wyniki procesu weryfikacji poprawności opracowań w zakresie geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej.

Wystąpienie Pani Agaty Cieślińskiej

Robert Cieszyński

Następna prelekcja dotyczyła, między innymi, podstaw prawnych czynności geodety w procesie budowlanym. Przygotowali ją Pan Marek Chorzępa – Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego oraz Pani Kamila Lutyńska – Naczelnik Wydziału Inspekcji i Kontroli.

Kamila Lutyńska, Marek Chorzępa

Tematyka seminarium obejmowała problem ochrony znaków geodezyjnych. Prezentację na ten temat przedstawił  Pan Maciej Lewandowski – Kierownik Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Bydgoszczy.

Ostatnią prelekcję pierwszej sesji seminarium wygłosił Pan Filip Szramkowski – Wiceprezes Stowarzyszenia Geodetów Polskich Oddział w Bydgoszczy. Temat wystąpienia: „Znaczenie granic nieruchomości w procesie budowlanym”.

Maciej Lewandowski

Filip Szramkowski

Tematyka drugiej sesji obejmowała wystąpienia dotyczące zasad poprawnej współpracy między uczestnikami procesu inwestycyjnego, a zwłaszcza między kierownikiem budowy, inwestorem i geodetą.

Sesję rozpoczęli przedstawiciele Miejskiej Pracowni Geodezyjnej w Bydgoszczy: Pani Dyrektor Danuta Kosieniak, Pani Magdalena Zalewska-Romel oraz Pan Jan Osmałek. Przedstawili oni zasady funkcjonowania państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego oraz narad koordynacyjnych w zakresie inwentaryzacji sieci uzbrojenia terenu. Następnie Pan Sławomir Wnuk wygłosił prelekcję na temat „Wymagania prawne i techniczne wykonywania inwentaryzacji sieci uzbrojenia terenu”.

Jan Osmałek

Sławomir Wnuk

W drugiej części tej sesji wystąpienia swoje mieli przedstawiciele gestorów sieci uzbrojenia terenu: Pani Agnieszka Łuczak – Kierownik Działu Technicznego Miejskich Wodociągów i Kanalizacji w Bydgoszczy, Pan Andrzej Waruszewski – Kierownik Działu Administrowania Systemem GIS Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Bydgoszczy oraz Panowie Dariusz Sadka – Kierownik Działu Inwestycji i Remontów oraz Radosław Jankowiak – Kierownik Projektu Inwestycji Strategicznych z Polskiej Spółki Gazownictwa spółka z o.o. Oddział Zakład Gazowniczy w Bydgoszczy.

Przedstawili oni zasady funkcjonowania firm, które reprezentują oraz omówili problemy związane z procesem inwentaryzacji sieci.

Agnieszka Łuczak

Andrzej Waruszewski

Dariusz Sadka, Radosław Jankowiak

Ciekawym elementem seminarium był panel dyskusyjny, w którym prelegenci odpowiadali na pytania, które zadane były w procesie rejestracji oraz padły bezpośrednio z sali. Trwająca ponad godzinę dyskusja wykazała, że tematyka seminarium jest bardzo ważna nie tylko dla geodetów ale również dla inżynierów budownictwa oraz inżynierów reprezentujących firmy związane z obsługą sieci uzbrojenia terenu.

Seminarium obejrzeć można pod linkiem https://www.facebook.com/pbs.bydgoszcz/videos/1334521750490332?locale=pl_PL

Opracował: Jacek Sztubecki